Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Pravidla pro turisty

Spojené arabské emiráty a letiště Abu Dhabi
Autor: calflier001

Ve Spojených arabských emirátech není plážový život tak rušný jako na Ibize ve stylu à la Ballermann.

Co přesně je tady dovoleno dělat a co byste si měli odpustit, je napsáno v mnoha průvodcích. Ale některé věci se v nich nedozvíte.

V podstatě dělají Arabové v oblasti cestovního ruchu všechno správně.

Sotva cestovatel v Emirátech přistane, turistická policie ho informuje prostřednictvím vícejazyčné brožury o nejdůležitějších pravidlech chování v zemi.

Leták, který si můžete vzít například na letišti Abu Dhabi, obsahuje 14 pravidel, které jsou jasně formulovány:

"Doklad totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas) byste měli vždy nosit s sebou, abyste ho mohli předložit na základě požadavku bezpečnostního úředníka" nebo "Vstup a fotografování zakázaných a omezených prostor je přísně zakázáno".

Co jsou ale třeba "omezené prostory"? Například jednomu turistovi se stalo téměř osudným, že fotografoval v diplomatické čtvrti, a prý tedy v "omezeném prostoru". A protože ve Spojených arabských emirátech platí, že neznalost neomlouvá, byl zatčen a na několik dní obviněn ze špionáže.

Uvádíme tedy deset užitečných tipů, jak si nezkazit dovolenou:

1. Je zakázáno fotografovat letiště, vládní budovy, vojenská zařízení nebo jejich zaměstnance. Kromě policie a vojáků by neměly být fotografovány ani místní ženy.

2. V mnoha veřejných budovách a kancelářích, existují fronty, ve kterých mohou stát pouze ženy. Také taxíky, které řídí ženy, jsou vyhrazeny výhradně ženským cestujícím. Muži mohou nastoupit pouze tehdy, pokud jsou doprovázeni ženou.

3. Turisté mohou pít alkohol v hotelech a restauracích, které mají odpovídající licenci. Nicméně, pokud budete opilí na veřejnosti, je to trestný čin. Pokud vás pozvou místní obyvatelé k sobě domů a nabídnou vám tam alkohol, měli byste se ujistit, že má domácnost povolení pro držení alkoholu a jeho soukromou konzumaci.

Emirát Sharjah je v podstatě "suchý": Tady nekoupíte ani kapku alkoholu, a ani sem nesmíte žádný přivézt. A samozřejmě je zakázáno konzumovat alkohol také v hotelu.

4. Turisté by se měli vyhnout tomu, aby se dotkli místního obyvatele z vlastního podnětu, nebo přivítat místního podáním ruky.

5. Výrokům nebo gestům, která vytvářejí dojem homosexuální orientace, je třeba se vyhnout. Homosexualita je ve Spojených arabských emirátech zločinem.

6. Městská pláž na Corniche v Abu Dhabi je rozdělena do tzv. "Public Areas" pro všechny návštěvníky, stejně jako na rodinné pláže. Tam je povolen vstup dospělým pouze za doprovodu dětí.

7. Křesťanští turisté by neměli ukazovat symboly a knihy s náboženským obsahem na veřejnost, aby nedošlo k podezření vykonávání misionářství, které je v Emirátech zakázáno. Měli byste také křížky schovat pod oblečení a ukrýt před pohledy ostatních.

8. Korán je pro muslimy posvátný, a proto byste měli být opatrní, a nikdy nepokládat jinou knihu nebo dokument na korán. Korán musí vždy zůstat navrchu.

9. Nemuslimští turisté by si neměli brát do úst jméno Alláha a proroka Mohameda, natož aby se jim vysmívali nebo používali ve spojení s nadávkami.

10. Cestující by se neměli ve Spojených arabských emirátech hlásit k ateismu, se kterým obecně v arabských zemích nemají pochopení. V Saudské Arábii může být dokonce ateistům odepřen vstup do země.

Pohled na pláž v Emirátech
Autor: andrej_k

Místo

Letiště Abu Dhabi 24° 26' 30.3612" N, 54° 38' 59.7084" E
Location

Emiráty na Facebooku